Å flytte en busk fra en hage til en annen kan virke som en stor utfordring. Den gode nyheten er at det kan gjøres. Men husk, nøkkelen til en vellykket flytting ligger ikke bare i utførelsen, men også i planleggingen.
Tidspunktet teller – når skal du flytte busken din?
Godt utviklede rotsystemer strekker seg ofte langt ut i jordlaget, noe som gjør det vanskelig å flytte dem uten betydelig skade. Derfor er tidspunktet avgjørende for en vellykket flytting.
Den beste tiden på året for å flytte busker er tidlig på våren eller sent på høsten, når plantene er sovende. Dette forårsaker mindre stress og skade, og gir busken tid til å etablere røttene sine på det nye stedet før vekstsesongen starter.
Forbered jorden
Riktig forberedelse av jorden kan gjøre hele forskjellen når du skal flytte en busk. Jordsmonnet på det nye stedet bør, så langt det er mulig, etterligne forholdene på det gamle stedet.
Start forberedelsene et par dager i forveien. Grav et hull på den nye plassen som er dobbelt så bredt og like dypt som rotsystemet til busken. Fyll bunnen av hullet med en blanding av kompost og hagejord for å gi busken en god start på sin nye plass.
Etter at busken er flyttet, fyll hullet med jord, press den forsiktig rundt rotsystemet og vann rikelig – både jorden og bladene. Etableringen av en busk etter flytting vil ta tid, derfor er en god dose tålmodighet også en viktig del av dette hageprosjektet.
Grav med omhu
Når du graver opp busken, start alltid med å grave en grøft rundt planten for å avgrense rotsystemet. Prøv å opprettholde så mye av rotsystemet som mulig. Bruk spaden til å klippe noen av de større røttene, og forsøk å løfte hele rotsystemet ut i ett stykke.
Her er det viktig å huske på at forskjellige busker har forskjellige typer røtter. Enkelte har dype pælerøtter, mens andre har et mer grunnleggende, men utbredt rotsystem. Ta hensyn til dette når du graver ut busken for å minimere eventuelle skader.
Pleie etter flytting
Etter å ha flyttet busken er det viktig å gi den rikelig med vann, spesielt i tørre perioder. Sørg også for å påføre et tykt lag med mulch (dekke/kompost/strø) rundt basen for å beholde fuktighet og forhindre uttørking av røttene. Husk at omplanting er stress for planten, og noen endringer eller forsinket vekst i begynnelsen er normalt.
Klipping av busken året etter flyttingen kan stimulere vekst og gi busken nødvendig energi til å etablere seg på det nye stedet. Ved å følge disse trinnene, vil du gjøre overgangen så skånsom som mulig for busken og bidra til dens fortsatte vekst og blomstring.
For mye jobb?
Dersom du synes dette virker som et for stort og vanskelig prosjekt, kan du alltids få en gartner til å flytte busken for deg.
